l  Mapa serwisu  l    RSS FEED
Twoje położenie: Strona główna / Aktualności

Certyfikacja tradycyjnych wędlin wielkanocnych

Kategoria: Pozostałe, Data dodania: 2014-03-07

Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja


 

 

 

 

 

 

Kto robi  najlepszą białą kiełbasę ?  Kto do perfekcji opanował produkcję szynki i wędzonek? Gdzie będzie można kupić takie wyroby i po co organizuje się certyfikację ? To pytania jakie najczęściej zadawali dziennikarze, którzy pojawili się na certyfikacji tradycyjnych wyrobów wielkanocnych. 6 marca w hali MTP obradowały dwie komisje – konsumencka i specjalistyczna. Przewodzi im od wielu lat prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego. Ich zadaniem była ocena wyglądu, zapachu i smaku wędlin, które tradycyjnie podajemy na świąteczny, wielkanocny stół. Wyroby startują w sześciu kategoriach. Choć w tym roku  nie zwiększyła się liczba producentów uczestniczących w certyfikacji  to jednak przedstawili oni do oceny zdecydowanie więcej wędlin. Przypomnijmy, że wyroby są przedtem  kodowane i dlatego oceniający nie wiedzą kto jest producentem podawanej wędliny.  

W czasie gdy na parterze  białą kiełbasę intensywnie krojono, wąchano i smakowano na piętrze pawilonu dyskutowano nad jej unijną przyszłością. Po raz pierwszy obyło się bowiem spotkanie komitetu organizacyjnego, który będzie starł się o uzyskanie dla tej wędliny unijnych oznaczeń jakości. Od pomysłu do realizacji droga – zwłaszcza ta biurokratyczna- daleka , ale zrobiono pierwszy krok. W spotkaniu uczestniczyli producenci tej kiełbasy,  a także przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego i Urzędu Marszałkowskiego. Oby ich starania przyniosły sukces. Wtedy  biała kiełbasa obok rogali świętomarcińskich stanie się mięsnym symbolem Poznania i Wielkopolski.

Kiedy poznamy listę najlepszych producentów wielkopolskich wędlin tradycyjnych? Uroczystość wręczenia certyfikatów odbędzie się 5 kwietnia, a lista sklepów , w których będzie można kupić certyfikowane wyroby pojawi się na naszej stronie internetowej. Będzie więc można potraktować ją przed świątecznymi zakupami jak swoistą ściągę.

5 kwietnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się także bardzo smakowicie zapowiadająca się impreza.W czasie  inauguracji Jarmarku Wielkanocnego,  w ramach cyklu wydarzeń Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycjazorganizowany zostanie  show artystyczno-kulinarny. Do wspaniałego stołu wielkanocnego, prezentacji i degustacji zaproszeni zostaną wszyscy Poznaniacy.

 

Certyfikacja tradycyjnych wędlin odbywa  się w ramach cyklu wydarzeń Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja, który organizowany jest przez Izbę, Wielkopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.  Patronat nad tymi wydarzeniami objął Stanisław Kalemba Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Wożniak Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Piotr Florek Wojewoda Wielkopolski, Jan Grabkowski Starosta Poznański i Ryszard Grobelny Prezydent Miasta Poznania.

Marzna Rutkowska-Kalisz


zapraszamy do galerii foto

zapraszamy na relację filmową




Strona korzysta z plików cookie zgodnie z Polityką Cookies. Dowiedz się więcej na temat cookies w Twojej przeglądarce.